presentaties “kaart naar model”

Van hier….
…..naar hier.

Afgelopen jaren heb ik veel met hoogtekaarten gewerkt. Gedurende deze tijd heb ik hierover een paar presentaties gegeven, met als onderwerp: hoe van kaart naar fysiek model te komen. De presentaties laten vorderingen zien van een eerste aan pak met o.a. Photoshop naar geavanceerder werken met AHN en QGIS. De ideeën erachter zijn min of meer gelijk gebleven, maar de techniek werkt beter en accurater.

Lees de verschillende presentaties maar eens door.

De eerste kennismaking met AHN was met de typerende gekleurde hoogtekaarten op de site. De vertaling van blauw-gele kaart naar een 3D model ( in Rhino) was ook een hele klus, via sampling en calibratie in Rhino en Grasshopper. Het werkte wel, maar onnauwkeurig en ook erg tijdrovend. Bellen met de makers van de site hielp niet erg, maar ik had ook nog geen idee hoe het aan te pakken. Een handleiding voor beginners is ver te zoeken, dat moet worden gezegd. Je moet het zelf uitzoeken. Dit bedoelen ze met steile leercurve:

presentatie 2019

2019: AHN online heeft dus een mooi ogende, intuitive maar lastige verwerkbare hoogteverdeling: blauw is laag, geel is hoog. Maar hoe hoog? Hoe zet je dat om naar absolute hoogtes? Zonder het kostbare Arcgis te hoeven aanschaffen? Beginnersvragen. later bleken de AHN bestanden te kunnen worden gedownload en bewerkt. Als je maar weet hoe en waar. En hoe ze te verwerken…..

presentatie 2020

2020: QGIS ontdekt. Open source, gratis. Maar met een steile leercurve, dat wel. Niettemin zeer bruikbaar. Binnen QGIS worden de geotiff bestanden wel op hun goede positie geplaatst itt photoshop waar plakken en schuiven nodig was , een hele klus. Een hele verbetering is het omzetten van de 16 bits geotiff naar 8 bits greyscale kaarten. Binnen QGIS kon een kaart eenvoudig worden gerenderd naar zwartwit, wat een heel goede basis was om een 3D hoogtemodel mee te maken in Rhino. Wat vervolgens verder kon worden bewerkt. Dat is ook nog een hele klus maar oefening baart kunst.

Volgende stap? Wellicht met Rhino 3D (mijn favorieten cad programma) en plugin Grasshopper weer aan de slag. Ik kom oude collega’s weer tegen die eigen scripts hiervoor hebben gemaakt die goed werken en een aantal taken beter doen dan in QGIS. Het is tijd de productiepijplijn gestroomlijnder te krijgen om 3D fysieke modellen te maken