presentation map to model page

several presentation were made, they show progress from working with Algemene Hoogtekaart Nederland, Photoshop , Tracing software en QGIS but many principles stay the same in the various presentations. They were recycled and adapted for new groups, questions.

Van hier……

Lees de verschillende presentaties maar eens door.

Dit bedoelen ze met steile leercurve:

De eerste kennismaking met AHN was met de typerende gekleurde hoogtekaarten op de site. De vertaling van blauw-gele kaart naar een 3D model ( in Rhino) was ook een hele klus, via sampling en calibratie in Rhino en Grasshopper. Het werkte wel, maar onnauwkeurig en ook erg tijdrovend. Bellen met de makers van de site hielp niet erg, maar ik had ook nog geen idee hoe het aan te pakken. Een handleiding voor beginners is ver te zoeken, dat moet worden gezegd. Je moet het zelf uitzoeken.

presentatie 2019

2019: AHN online heeft dus een mooi ogende, intuitive maar lastige verwerkbare hoogteverdeling: blauw is laag, geel is hoog. Maar hoe hoog? Hoe zet je dat om naar absolute hoogtes? Zonder het kostbare Arcgis te hoeven aanschaffen? Beginnersvragen. later bleken de AHN bestanden te kunnen worden gedownload en bewerkt. Als je maar weet hoe en waar. En hoe ze te verwerken…..

presentatie 2020

2020: QGIS ontdekt. Open source, gratis. Maar met een steile leercurve, dat wel. Niettemin zeer bruikbaar. Binnen QGIS worden de geotiff bestanden wel op hun goede positie geplaatst itt photoshop waar plakken en schuiven nodig was , een hele klus. Een hele verbetering is het omzetten van de 16 bits geotiff naar 8 bits greyscale kaarten. Binnen QGIS kon een kaart eenvoudig worden gerenderd naar zwartwit, wat een heel goede basis was om een 3D hoogtemodel mee te maken in Rhino. Wat vervolgens verder kon worden bewerkt. Dat is ook nog een hele klus maar oefening baart kunst.

…..naar hier