Hout stapelen

Ik ben aan het uitproberen hoe goed het gaat om met dunne triplex platen grotere meubels te maken. Ik kan ze natuurlijk van dikker hout frezen, maar bij wijze van experiment laser ik delen uit van dun triplex, plak ze op elkaar tot een dikke laag.

Het gaat nu niet zozeer om snel te werken of zo efficient mogelijk. Dit ontwerp had net zo goed , of beter, uit 9 mm berken gezaagd of gefreesd kunnen worden. Werkt deze techniek ? Eerst de boel aan het werk. Hoe verlijm ik het? Hoe zorg ik dat de delen goed gelijk liggen zonder al te veel meetwerk.

paspennetjes (deuvels 6mm ) werken goed, en lijmen gaat snel, eenvoudig en gelijkmatig met een roller. Een pers zou handig zijn, maar bij gebrek daaraan lijmklemmen en eventueel gewichten.

Het ziet er goed uit. Nu eerst monteren, dan de techniek met meerdere lagen gaan verfijnen. Voor de hand liggend is naderhand de verbindingen te verbeteren, relief te gaan gebruiken (alleen de toplaag weg, de lagen eronder intact laten. Kanaaltjes of gootjes (bv voor bedrading en verlichting)