Bodemprofiel

Een buitenkansje, vlak bij Roombeek wordt een nieuwe vijver gegraven, ongeveer 4 m diep. De vijver ligt in leemgrond en is nog niet volgelopen. Daardoor is heel mooi de bodem te bekijken.



de vijver welke aan wordt gelegd vlak naast het fietspad naar Lonneker. Het eerste niveau, droog, is 2.5 m diep, het diepste deel is 4 m diep en is al gevuld

In deze buurt treedt wateroverlast op, maar het is lokaal heel verschillend. Je kunt er letterlijk moeilijk peil op trekken. Een en ander komt door de lagen klei / keileem en het zand van de stuwwal en er is veel variatie in de ondergrond. Toch zit er wel een beetje systeem in. Op de bodemkaart en de profielen kun je dat terug proberen te vinden. De foto’s laten mooi zien hoe die grenzen er in het echt uitzien: soms goed aan te wijzen, soms niet. Het zijn niet de duidelijke grenzen als in de profielen. Een beekje hier, een duintje daar toen het werd afgezet of opgestuwd maakt het alweer anders. Het maakt het tot een ware puzzel.

Onder de klei zit zand, daar stroomt wat water uit. De grond daar is ook vochtiger en donker gekleurd. Water niveau op -2.5 m tov maaiveld. De kleilaag lijkt hier vrij dun. Dat lijkt te kloppen met de bodemprofielen?
Klei – zand , flink geroerd. Grensvlak of doorgekneed materiaal in het gestuwde deel? Het lijkt op het eerste, gezien de profielen (hieronder). Het zou zelfs een vorstverschijnsel kunnen zijn? Om het nog ingewikkelder te maken.
Bodem profiel, bij de rode pijl de vijver. Deze ligt op de overgang van opgestuwde bodem (grijs) en klei (bruine laag links). Helemaal links (zwarte lijn) de grondboring in Mekkelholt. Links ligt Mekkelholt, rechts Lonneker. De gele laag is zanderig, een dunne laag vanaf het maaiveld tot de keileem. Het gestuwde laag is een mengsel van verschillende soorten grond: zand en klei door elkaar.
bron: https://www.dinoloket.nl/ondergrondmodellen
Kwelgebieden: boven de klei (links) kwelt water op (lichtbruine vlek), rechts zakt het water in de zandige grond van de hogere stuwwal (groene vlekken). Dit zag je mooi het bodemprofiel bron: https://geo.overijssel.nl/viewer/app/master/v1
Een mooi zwerfsteentje uit de vijver als souvenir. Graniet met granaatkristallen? Meegevoerd door het ijs wat de stuwwal vormde.