klimaatadaptatie

Samen met Saxion en Design lab is gekeken naar mogelijkheden op het gebied van klimaatadaptatie. Hiervoor heeft Wowlab een aantal opstellingen gemaakt:

Tuintjes:

Relatie grond, water, plant. In Zwolle is een case uitgewerkt door Saxion en Design Lab waarbij lokaal groen, eetbaar groen aan de orde kwam. Voor het reguleren van de stadstemperatuur (urban heat) wordt veel groen planten aanbevolen, maar in de Dennenstraat was meer interesse in groen om te kunnen eten. Hiervoor is een workshop uitgewerkt over eetbare tuinen en eetbaar groen.

Hiervoor is een schaalmodel van een tuintje voorbereid en een plant je eigen groente workshop gemaakt waarin ook de verschillen tussen diverse grondsoorten ( klei, zand, tuinaarde) werden getoond.

Echte plantjes en de stoeptegels fungeerden als maatvoorbeeld waardoor het idee van maat en grootte op een eigengemaakte tekening goed uit de verf kwam. Spel is ook belangrijk, en dat kon ook tijdens de workshop. De kinderen kregen ook een snack gemaakt met de kruiden die werden getoond als plantjes. In een aantal bakken met verschillende grondsoorten konden de kinderen uitproberen hoe water daar door heen loopt en hoeveel er vast wordt gehouden.

tuintje op schaal 1 op 10 met diverse soorten planten, ook op schaal
modellen maken met de lasersnijder
voorbereiding: bakken met grondsoorten, diverse plantjes en pootmaterialen: workshopmaterialen
soorten grond onderzoeken, met name hoeveel water ze vasthouden
Het hoeft niet per se netjes op schaal. Kinderen blijven kinderen en die spelen.
Die optie is er ook in deze workshop

Urban heat:

Visualiseren hoe een stad opwarmt. Dit is gebruikt in de workshop bij voetbal vereniging Fenix, gelegen in Wooldrik

urban heat maatregelen verklaren met 3 verschillende situaties met of zonder wind en vocht
een simpele fan verlaagt de temperatuur van de (natte) pot sterk
problematiek achter “Van het riool af” Wooldrik met een maquette van Wooldrik verklaren
meten vochtgehaltes in bodem ( = spons) met electrodes. De meting wordt weergegeven op een scherm. Dit kan voor eigen meetapparatuur in oa citizen science groups worden gebruikt