IJssel model large

(Wowlab)

1 x 2.5 m (EPS, inclined EPS sheets (3cm thick) with hotwire cutout profile of river, test for water in model and simpler construction than routed red model.

Usefull , rather large for a workshop. Inclination of the sheets follows real topographical situation. Good for demo. Requires carefull setup but works well. Could be used as base of a large model with realistic water flow where landscape elements or user interaction is important.

grote maquette IJssel. Arnhem linksonder, Kampen links boven

Van de IJssel is een maquette gemaakt om te demonstreren hoe de rivier over kan stromen. Allereerst moet getest worden of de basissituatie, de niet overstromende rivier, goed kan worden weergegeven. De IJssel is eenvoudig om te modelleren: ze wordt op constante diepte wordt gehouden baggeren, de breedte is door dijken en kribben ook vastgelegd. De meanders kunnen nog wel zorgen voor opstuwing. Het is niet te zien op de video maar onder de platen schuim zijn blokjes gelegd van nauwkeurig bepaalde hoogte. Ze komen overeen met de (geschaalde) hoogte in de werkelijkheid. Het verhang ( verval per km) varieert en ook dat is nagebootst in de maquette. Het bed is hiermee vergelijkbaar (op schaal) met de bestaande geul van de IJssel. De crux is nu: kloppen de Reynoldsgetallen? En wat zijn de doorloopsnelheden van het water. IN werkelijkheid duurt het ongeveer twee dagen voor het water van Pannerden tot Kampen is gestroomd, in het model nog geen twee minuten. Ten slotte is water niet schaalbaar. Uittesten dus, voordat er een tijdrovende dure maquette wordt gemaakt.

De maquette van IJssel wordt in deze video getest: stroomt de rivier niet over? loopt het water overal tot de rand? Het blijkt te werken, bij constante aanvoer loopt de rivier overal helemaal vol maar overstroomt niet. Gelukt. Hiermee kan inderdaad een maquette worden gemaakt. Hierna: zomerdijken toevoegen. En meer water. Dat is echter voor een volgende maquette

YouTube movie of test

flow test IJssel model met pompje