gelaserde en gesneden modellen

Het Gorssel model was niet eenvoudig bruikbaar vanwege complexiteit, tijdrovende bouw en lastig bewerkbaar. Lego modellen bleken onbedoelde bijeffecten te hebben, en de forse hoogtestappen (dikte van de legoblokjes) waren onhandig voor het modelleren van water.

Daarom gingen we ook naar andere manieren zoeken om een model te bouwen. We hebben hiervoor de lasersnijder gebruikt. Een model kan dan op diverse manieren worden opgebouwd en met gebruik van hout, karton of kunststof. In hete algemeen gaat dit veel vlotter dan frezen en gips gieten. Hiermee bouwden we onder andere IJssel modellen op en later ook de Enschede modellen.

Daarna zijn we nog eenvoudiger gaan werken: gelaagde modellen van piepschuim , gesneden met hittedraad snijders: de watertafels. De waterloop kan hierbij bovendien vloeiender worden gemodelleerd dan bij laagmodellen. Het nodigt ook vrijer werken en aanpassen uit.

Deze modelbouw is laagdrempelig en eenvoudig en kan goed worden ingezet in korte, snelle workshops en wanneer de exacte topografie niet belangrijk is. Waterlopen worden veelal veel te diep weergegeven en de resultaten zijn vooral kwalitatief, tenzij (zoals in het grote IJssel model) de diepte en helling zorgvuldig wordt gestuurd

Bij de workshops met Fieldlab studenten in 2023 is verder uitgezocht hoe piepschuimsnijden als snelle prototyping methode bij design thinking kan worden gebruikt