In de week van de grafiek, op zondag 23 oktober, geef ik een 's ochtends een workshop sjabloon maken en afdrukken en 's middags is er open werkplaats in Wowlab
We maken sjablonen met de hand en met snijmachines: laser en foliesnijder. Daarna drukken we ze af op papier in een etspers. Het gebruik van machines om een kunstwerk mee te maken is uitdagend; kunst in het tijdperk van digitale reproduceerbaarheid is niet zonder vraagtekens. We gaan in op de mogelijkheden van deze machines en hoe je het werkproces naar je hand zet om er iets boeiends mee te maken.
De toegepaste technieken:
" papieren of kunststof sjablonen snijden met laser (20W CO2 laser) en foliesnijder (Silhouette Curio),
" handmatige technieken: knippen en snijden met mesje
" drukken met blockprint van sjablonen op een eenvoudige etspers,
" plotten van tekeningen met de Curio
De laser is een veelzijdige machine welke onder andere op Fablabs en sommige scholen beschikbaar is. De prijs, grootte en geur overlast van de machine weerhoudt echter veel mensen van aanschaf van een eigen machine.
De Curio is een foliesnijder annex tekenplotter en dient als alternatief voor de laser. Met met min of meer dezelfde voorbereiding en ontwerpen kunnen dezelfde schabloons gemaakt kunnen worden, zij het voor kleinere afmetingen. Beide machines zijn in Wowlab beschikbaar. Een verrassende mogelijkheid van de Curio is gebruiken als tekenmachine, waarbij tijdens het tekenen het potlood kan worden gemanipuleerd. Het werkt heel spontaan en makkelijk en geeft verrassende resultaten. Is het nou een reproductie, een kunstwerk, een technische plot? Hoort het bij grafiek of niet?
Wout Zweers: beeldend kunstenaar en ontwerper, concentreert zich op maken zowel beelden als toegepaste ontwerpen. Vorm en het vormvinden, maken en gebruiken hiervan is de kern van zijn werk. Hij werkt met digitaal aangestuurde en handbediende machines, staal, hout en kunststof en grafiek.
Meer informatie: www.woutzweers.nl en www.wowlab.nl, Facebook: https://www.facebook.com/wout.zweers.7
Deelname en kosten:
Deelname ochtend: intro / zelf werken: 10 euro pp. , ouders met kinderen: kinderen voor 5 euro per kind. Deelname open werkplaats 's middags: zelfde prijs als 's ochtends.
De workshop kan door gemengd publiek worden bezocht. Grafici en niet-grafici zou ik graag zien samenwerken, zodat ze elkaar kunnen stimuleren en inspireren. Ik heb ook goede ervaringen opgedaan in workshops waarin ouders samen met hun kinderen experimenteren.
U kunt voor ochtend en voor middag afzonderlijk inschrijven
Locatie:
Adres: Wowlab, Stroinksbleekweg 4a 7523 ZL Enschede
Aanmelden: zweers@dds.nl of telefoon 06 23020257, ovv aantal personen / kinderen en of aan ochtend en / of middag wordt deelgenomen.


Ochtendprogramma zondag 23 oktober:
10:30 - 11:30 Intro.
Aan de hand van voordoen en voorbeelden een introductie en oefenen in het gebruik van de machines en de afdruk techniek. Digitale zowel als analoge technieken komen aan bod. Voor jonge kinderen is er de mogelijkheid gelijk te gaan tekenen of collages te maken met papier en stickers.
Laser:
-bedienen laser,
-papier snijden met laser,
-tekening hiervoor maken (om idee te krijgen hoe dat werkt)
Curio plotter / snijmachine:
-bedienen van de snijplotter
-tekening voor maken of al gemaakte bestand geschikt voor maken.
-foliesnijden van sjablonen in dun zelfklevend folie
-potloodplotten / printen met de Curio
Etspers,
-Afdrukken in 1 of enkele kleuren met blockprint,
- inrollen sjablonen,
-experimenteren met schraal of vet inrollen en opnieuw door de pers halen zelfde sjabloon
11:45 - 12:45. Zelf werken adhv voorbeelden.
We werken de intro en eerste hands on / demo verder uit. Gezien de tijd is het raadzaam 1 of 2 onderwerpen te kiezen. Eventueel kan later nog door worden gewerkt na de workshop. Er is een geschreven handleiding / stappenplan voor de technieken. Er wordt bij voorkeur in kleine groepjes of koppels gewerkt zodat we elkaar ondersteunen.
De opdrachten zijn flexibel en leiden je langs de techniek en de grafische impact van een beeld. Het gaat erom te zien wat kan met een machine en om gevoel te krijgen voor de grafische mogelijkheden. Uitwisselen van ideeën en enthousiasme is een belangrijk deel van de workshop. Er is na de workshop in de open werkplaats tijd om eventueel door te werken.
Pauze 12:45-13:30
Er is een café (museum café bij Rozendaal) naast het atelier waar geluncht kan worden. Of neem eigen lunch mee. Voor koffie en thee wordt gezorgd.
Middagprogramma:
Open werkplaats: 2 uur (optioneel) 13:30 uur tot 15:30 uur
Deze kan los van de introductie worden gevolgd. Kom met eigen project of gebruik de tijd om verder te oefenen en te experimenteren met de opgedane kennis van de inleiding.